Следвайте Гласове в ТелеграмДържавна агенция Национална сигурност влезе в открит конфликт

...
Следвайте Гласове в ТелеграмДържавна агенция Национална сигурност влезе в открит конфликт
Коментари Харесай

ДАНС: Коментарите на Петков са некомпетентни и подвеждащи

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Държавна организация " Национална сигурност " влезе в открит спор със съпредседателя на Политическа партия Кирил Петков и даже го атакува след негово изявление. 

В публикувана публична позиция, ДАНС обинява Петков, че е изказал „ некомпетентни, погрешни и подвеждащи мнения във връзка с работата на ДАНС “.

Пред " Нова ТВ " тази заран Петков сподели, че могат да бъдат направени структурни промени в службите. И даде образец с ДАНС, в която имало към 2200 чиновници сега.

" Разпределени са по чудноват метод, остарял метод, и няма ясни способи за оценяване на обособените чиновници какъв брой са ефикасни и какъв брой не са. Има много индивидуален фактор в тяхната оценка - стимулира се Петков. - Ние желаеме да създадем по този начин, че тези служби да имат отчетност, да имат ясно сложени цели, тези цели да се правят оценка и като се правят оценка, да доближават до всеки чиновник на ДАНС и хората, които са най-хубавите, да бъдат промотирани, а не тези, които са най политически угодни или във времето са били във взаимоотношение под някаква форма с недържавни органи ".

Освен това Петков подлага на критика ДАНС, че се е забавила с изгонването на предстоятеля на съветската черква в София и на други двама свещеници поради шпионска активност. 

" За страдание, още веднъж първо непознати служби трябваше да открият, че имаме следващия разузнавач в България и по-късно нашите служби реактивно направиха това, което направиха - сподели Петков. - Днес към този момент знаем, че той е бил разузнавач на съветските служби, само че той е бил разузнавач на съветските служби от 5 години. Всъщност това е нещото, за което приказваме от самото начало. Че до момента в който не проработят българските служби по същински метод, по самодеен метод - действително националната сигурност е под риск. Не може една Северна Македония да има по-добра информация за съветските шпиони в България, в сравнение с нашите служби ".

Петков сподели също по този начин, че българските служби " постоянно работят в резултат на нечие друго изобретение за хора, които са в България или са българи ", като това по думите му " не е обикновено ".

Реакцията на ДАНС закъсня единствено с няколко часа:

"... За осъществяване на законово избраните си отговорности чиновниците на ДАНС употребяват специфични способи и средства, умения и качества, добити в процеса на работа и надграждани всекидневно в профилирани образования и в споделените действия с партньорски служби. Изграждането на ефикасен чиновник лишава години. Ежедневното натоварване и отговорността на всеки чиновник са големи. Ресурсите на Агенцията са ориентирани към осъществяване на голям брой законово регламентирани задължения.

Безотговорно и рисково е когато политици и псевдоексперти разясняват и дават оценки на детайли от активността на ДАНС, без да разполагат с информация за тях и за придобиване на краткотрайни дивиденти, разпространявайки освен това и класифицирана информация, която е предпазена със закон. Подобни изявления са във щета на сигурността на българските жители и на страната, уронват престижа и доверието в българското контраразузнаване и затрудняват взаимоотношението с задграничните сътрудници.

Службите за сигурност са имунната система на една страна и воденето им към съсипия с думи и дейности е пагубно за държавността и за жителите. Нека вместо това се стремим към създаване на просвета на сигурност, към непоклатимост и разцвет на България ".

Всъщност за случая с предстоятеля на съветската черква Змеев пръв заяви съпредседателят на " Демократична България " Атанас Атанасов. Той също подлага на критика службите за сигурност, когато разкри на 16 септември, че Македония го е оповестила за личност нон грата за шпионаж, а в България той се подвизава несмущаван 5 години.

Атанасов употребява случая да изиска още веднъж да бъдат слети Държавнва аженция " Рзузнаване " (ДАР) и военното разузнаване.  

Чак оня ден ДАНС най-накрая реагира на случая и експулсира освен предстоятеля Змеев, а и още двама чиновници на съветската черква. Храмът бе затворен за гости от съветската православна черква.

Източници: БГНЕС, segabg.com

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР